Novosti

Naslovnica / Novosti / Cprz-sudjelovao-na-easpd-policy-cafe-u-na-temu-primjerene-minimalne-place-i-mikrokvalifikacija

CPRZ sudjelovao na EASPD Policy cafe-u na temu primjerene minimalne plaće i mikrokvalifikacija

Objavljeno:08.02.2021
Policy Cafe Easpd Cover Photo

CPRZ je, kao članica udruge OSVIT, sudjelovao na EASPD-ovom (Europska udruga pružatelja usluga osobama s invaliditetom) Policy cafe-u na teme primjerene minimalne plaće i mikrokvalifikacija.

Europska Komisija predlaže direktivu EU-a kako bi radnici u Uniji, gdje god bili zaposleni, bili zaštićeni instrumentom primjerene minimalne plaće kojim im se omogućuje pristojan život. Ako su primjerene, minimalne plaće imaju pozitivan socijalni učinak, ali i šire gospodarske koristi jer se smanjuje nejednakost plaća, održava domaća potražnja te jačaju poticaji za rad. 

Mikrokvalifikacija je dokaz ishoda učenja koje je polaznik ostvario u kratkom, transparentno vrednovanom iskustvu učenja. Dodjeljuje se po završetku kratkog samostalnog tečaja (ili modula) koji se održava na licu mjesta ili na internetu (ili kombinirano). 

Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i kratkotrajnosti mikrokvalifikacije omogućuju pristup obrazovanju većem broju ljudi. Otvorene su za sve vrste polaznika, a posebno su korisne onima koji:

  • žele nadograditi svoje znanje, a ne nužno steći punu kvalifikaciju
  • žele premostiti razliku između kvalifikacija ili svojeg početnog formalnog obrazovanja i novih vještina na tržištu rada
  • se žele usavršiti ili prekvalificirati.

Predmetni EASPD-ov Policy cafe održan je 4. veljače 2021. te su se članice EASPD-a imale priliku upoznati sa prijedlozima Europske Komisije na teme primjerene minimalne plaće i mikrokvalifikacija, kao i raspraviti potencijalne učinke na područje zapošljavanja osoba s invaliditetom.